F l o © r & A d a

F l o © r & A d a

      

 

Twee Rotterdamse professionele en enthousiaste fotografen, Floor van Dongen en Ada Holleman, geven fotografieworkshops voor amateurfoto- grafen die graag een stap verder willen zetten in hun creatieve en/of technisch fotografische proces. 

In de workshops is er veel aandacht voor het creatieve en kunstzinnige. Techniek die je nodig hebt komt aan bod. Het proces van leren kijken en omzetten in ‘zien’ vindt plaats in een open sfeer waarin foto’s worden bekeken en besproken; een boeiend en ook waardevol leerproces om te ontdekken wat jij mooi vindt, wat jij wilt leren, wat jij wilt zien! De eerstvolgende workshop in de serie is nu op 26 september:

 


 

Zaterdag 26 sept. 2015:

Spiegelingen in lagen, reflecties in glas   (naar een idee van Ada Holleman)

Tijd: 10.00 - 13.00 uur

Prijs: € 75,- per persoon

Locatie: Winkels in de buurt van het Schouwburgplein

Sta je voor een raam, dan zie je wat er zich achter het raam bevindt. Maar je ziet ook wat er óp het raam aanwezig is zoals tekst. De derde laag is de weerspiegeling van de overkant t.o.v. het raam.

Je creëert zo een foto met 3 lagen die een interessant beeld op kunnen leveren waardoor het lijkt alsof je een professionele Photoshop editor bent. Niets is minder waar! In deze workshop gaat het om het kijken....     en het kijken wordt zien!!

Je maakt de foto binnen enkele seconden en wanneer je je eigen positie verandert, verandert het beeld ook mee. Op welke manier doe je dat? Hoe voorkom je dat het een grote chaos wordt qua beeld? Welke techniek kan je erbij gebruiken?

Je krijgt een aantal tips en trucs op technisch gebied maar je krijgt veel aanwijzingen en tips wat betreft het kijken en het kaderen en het bepalen van het uiteindelijke beeld. Een zeer uitdagende workshop die je leert kijken en die je leert zien!

De workshop wordt gegeven in het winkelgebied in de buurt van de Doelen en de Rotterdamse Schouwburg.

 

    

    

    

 


 

Zaterdag 24 oktober 2015:

Kunst ligt voor het oprapen....!                       (in de natuur, geïnspireerd op fotowerk van Andy Goldsworthy)

Tijd: 10.00 - 13.00 uur

Prijs: € 75,- per persoon

Locatie: Brienenoord eiland

Kunstenaar/Fotograaf Andy Goldsworthy werkt met materialen uit de natuur en ín de natuur. Hij maakt landschapskunst en gebruikt daarin o.a. steen, hout, ijs, water, takken, bladeren, dus alles wat er in de omgeving voor handen is.

De uitdaging is om met deze natuurlijke materialen en natuurlijke verbindingen een compositie in het landschap te maken die eeuwig blijft. Waarschijnlijker is het, dat het slechts een tijdelijk moment is, maar dat wel voor lange tijd op een foto wordt vastgelegd.

In deze fotografieworkshop ga je op het Brienenoord eiland (onder de brug) zoeken naar materialen (je kan ook nog zelf stenen, schelpen en andere natuurlijke materialen meenemen) en plekken die interessant zijn. Je kan dit alleen, samen of met een groep(je) doen.

Met de materialen ga je een compositie maken die in het landschap past (of juist niet!) gelet op licht/schaduw, voor- en achtergrond, kleur, enz. Dit proces kan veel tijd in beslag nemen.. maar dat mag ook. Want het bedenken, uitvoeren en fotograferen is een boeiend proces!

Uiteindelijk gaat het om de foto die je maakt. Qua techniek krijg je alle hulp. Vooral een visie op ‘anders kijken’ en leren ‘zien’ komt veel aan bod in deze 'natuurlijke' workshop.

Bereid je goed voor, zoek in Google naar foto's van Andy Goldsworthy en de inspiratie zal gaan vloeien. Kijk wat je mooi vindt, kijk wat jij wil en kan uitvoeren. Verzamel materiaal uit de natuur die je wil en kán gebruiken. Wij zorgen voor gereedschap, touw, natuurlijke verfpoeders en meer.

Jij kan natuurlijk ook van alles meenemen als je al ongeveer weet wat      je zou willen doen. Bedenk wel dat de bevestigingsmaterialen altijd natuurlijk moeten zijn. Werken met nietjes zal niet kunnen, maar wel bijvoorbeeld met dennennaalden waar je o.a. bladeren mee aan elkaar kunt bevestigen.

Creatief, inventief, ontwerpen, samenwerken, in de natuur, fotograferen en plezier hebben. En dit alles op één ochtend!

 

   

   

    

    

    

 


 

28 november 2015:

Je weet niet wat je ziet!                                (geïnspireerd op fotowerk van Chema Madoz)

Tijd: 10.00 - 13.00 uur

Prijs: € 75,- per persoon

Locatie: Fotostudio Art@workfloor Heemraadssingel 235, Rotterdam

In deze workshop gaat het om de kunst van het combineren van materialen en voorwerpen met een eenvoudige vorm en structuur. Zo kun je tot een heel simpele, maar een verrassend beeld komen. Chema Madoz is in dit genre heer en meester met zijn combinaties.

Van heel gewone simpele gebruiksvoorwerpen uit huis of van de straat maakt hij combinaties die zo bijzonder zijn dat de de kijker vaak op het verkeerde been wordt gezet of laat hij zien wat jij (nog) niet eerder zag.

Hij haalt 2 voorwerpen en materialen uit de eigen alledaagse omgeving en plaatst deze briljant bij elkaar zodat er een herkenbaar maar toch surrealistisch beeld ontstaat: je komt dit maar zelden (alleen per toeval) in het dagelijks leven tegen, want het is een vormvondst/combinatie die alleen maar op één manier samengevoegd en belicht kan worden om dit resultaat te krijgen.

Het verzamelen van voorwerpen en materialen is je eerste opdracht, dat kan je thuis al doen. Maar je kunt je ook laten verrassen en gaan werken met materialen en voorwerpen die Floor en Ada hebben verzameld.

Zoeken naar combinaties die verrassend zijn is de volgende fase.
Het ensceneren van deze combinaties in de studio, een omgeving, een fototent, buiten, ergens binnen in het gebouw of kan je nog iets anders bedenken.

Dan volgt het fotograferen van de combinatie. Wat jij tijdens de workshop gaat doen is wat Chema Madoz heeft gedaan. Als jou foto een ander doet verrassen en lachen, dan is je foto geslaagd! De belichting van de objecten is van cruciaal belang. Kijk op www.chemamadoz.com en klik op afbeeldingen om je te laten inspireren!

 

    

   

    

 


 

Workshops op aanvraag

Onderstaande creatieve fotografieworkshops kunnen worden gegeven op aanvraag voor minimaal 6 deelnemers en maximaal 15.

In overleg wordt er een datum en tijdstip afgesproken. Deze workshops starten altijd vanuit studio ArtWorkFloor aan de Heemraadssingel 235 in Rotterdam.

 Nieuwe datum nog onbekend (dec. 2015, of jan. 2016):

Van portretkunst naar kunstportret       (naar een idee van Floor van Dongen)

Tijd: 10.00 - 13.00 uur

Prijs: € 75,- per persoon

Locatie: Fotostudio Art@workfloor Heemraadssingel 235, Rotterdam


Een uitdagende fotografieworkshop waar techniek en creativiteit elkaar ontmoeten!

Tijdens deze inspirerende ochtend leer je portretten fotograferen in studiolicht, bestaand licht en werken met o.a. reflectieschermen om tot een mooi resultaat te komen. Je werkt met een selectie portretfoto’s die jij van het dan aanwezige model in de studio gemaakt hebt in combinatie met illustratieve en decoratieve foto's die het portret visueel en inhoudelijk krachtiger c.q. sprekender kunnen maken.

Je krijgt instructies en voorbeelden van ideeën voor portretfoto-grafie en je gaat aan de slag, zowel in de studio, atelier, rondom het gebouw en verder de wijk in.

In het 2e deel van de workshop maak je illustratieve/decoratieve foto’s die als een 2e doorzichtige laag over je portretfoto gelegd worden. Dit kan van alles zijn: een materiaal, landschap, bomen, lucht, een bloemetjes- gordijn, structuren, waterstralen, etc).

Wil je zwart-wit of kleur, wil je abstract of figuratief? Welke sfeer wil je dat de foto gaat uitstralen? Wat wil je eigenlijk met je foto zeggen?

Met het online programma 'Pixlr Editor' op 'www.Pixlr.com' ga je aan het werk. Je leert met dit eenvoudige fotobewerkingsprogramma te werken    in een aantal logische stappen. Neem je eigen laptop mee.

 

        

 

       

 

      

 

 

Natuur en structuur op de vierkante meter

Overal is natuur, overal vind je structuren. Je loopt er vaak zomaar aan voorbij.           Je staat er niet bij stil. In deze workshop ga je dat wel doen. Deze opdracht begint al meteen bij de voordeur: je loopt vanaf de studio door een aantal interessante straten. Structuren in de stoeptegels met begroeiing ertussen – muren, boombasten, bladstructuren, een veer op een putdeksel enz... Onderweg kom je al veel tegen.

 De opdracht richt zich op natuur en structuur in detail. Uitstekend om je macrolens te gebruiken of voorzetfilters (+1, +2, +3...). Dit hoeft natuurlijk niet want met een 50 mm kom je ook heel ver. Tijdens het fotograferen is er ruimte voor vragen over je camera, een bepaalde techniek en voor vormgeving. Hoe doe je dat, hoe vind je dat, hoe zie je dat? 

 In dit eerste uur maak je foto’s die van registrerend naar steeds abstracter gaan. Je laat weg wat overbodig is, je let op lijnen, vormen en vlakken om de foto interessant te maken en als je wilt kun je met verschillende diafragma's werken om meer diepte te creëren.

In deel 2 van de workshop gaat je met het gratis fotobewerkings-programma 'Editor' werken. Dat is te vinden op de website www.pixlr.com. Je leert in eerste instantie in lagen te werken en op een creatieve manier je foto’s te combineren en te bewerken, waardoor er een nieuwe realiteit kan ontstaan. Door bijvoorbeeld af te wijken van de werkelijke verhoudingen: een klein beeldelement vergroten ten opzichte van een van oorsprong relatief groter beeldelement. 

Ook kun je experimenteren met kleuren die je kan veranderen of bijsnijden van het beeld waardoor de compositie wellicht nog spannender wordt. Hiermee creëer je een fantasierijk en speels eindresultaat. Je schept een eigen wereld die je normaal gesproken alleen in je dromen kunt zien.... Dit wetende kun je tijdens het fotograferen zodra je op pad bent, al met deze opdracht rekening houden. Wat kan ik combineren? Welke vormen, structuren en/of kleuren passen bij elkaar of vormen een spannend contrast? 

Locatie: Studio ArtWorkFloor, Heemraadssingel 235, 3023 CD Rotterdam

Kosten: € 50,- per persoon per Workshop (je kunt dit bedrag contant betalen op de dag van de workshop)

 

 Neem mee:

- Je camera (uitsluitend spiegelreflex)

- Een of twee lege (geformatteerde) geheugenkaarten

- Een (maar beter nog twee) opgeladen accu's / batterijen

- neem de bijbehorende handleiding mee van je camera

- Je laptop en de bijbehorende stroomkabel

- kabeltje om je foto’s te uploaden vanaf je camera naar je laptop

- Een kaartlezer

- Eventueel een macrolens of voorzetfilters die vergroten

- En tot slot: vooral je nieuwsgierigste blik!

 

  

Straatjutten, straatvondsten en straatkunst

Het woord ‘strandjutten’ kent iedereen wel, maar de term ‘straatjutten’ is misschien wel nieuw voor je. Strandjutten is illegaal, straatjutten is volkomen legaal.

Van fotografisch straatjutten (objecten) ga je naar de vondsten (ontdekkingen / toevallige situaties) die je op en in de straat tegenkomt en als laatste onderdeel richt je je op straatkunst (beschilderingen, unieke ornamenten, reflectie effecten, etc. Via leuke en korte opdrachten krijg je steeds meer te zien en ontdek je dat schoonheid voor het oprapen ligt.

In deze workshop van 2,5 uur ga je ontdekken dat een gewone wijk, straat en klein gebied een bron van inspiratie kan zijn. De stelling van deze workshop is: “als je bewust gaat kijken, zie je ineens veel meer” (of korter: 'Door bewust te kijken, ga je echt zien') en dat kan hele bijzondere ervaringen opleveren. Ervaringen die voor elke fotograaf weer anders zullen zijn. Daarom zal er ook gelegenheid zijn om je foto’s te delen met andere deelnemers want geen 1 persoon kijkt (observeert?) nu eenmaal op hetzelfde manier.

Je gaat kijken vanuit een ander perspectief met een open en onbevangen blik. Tijdens de opdrachten is er ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling wat betreft techniek, je camera leren kennen en al je vragen die je hebt om tot mooiere en betere foto’s te komen.

In het 2e deel van de workshop gaat er gewerkt worden met het gratis foto-bewerkingprogramma 'Editior' dat te vinden is op de website www.pixlr.com. Je leert te werken met tools zoals die ook in het bekende fotobewerking-programma 'Photoshop' voorkomen. Je leert spelen met licht/donker, contrast, kleuren aanpassen en bijvoorbeeld de foto(s) bij te snijden. Hierdoor kun je hetgeen je gefotografeerd hebt qua beeld extra versterken.

 Als je al ervaren bent in fotobewerking dan kun je ook zelfstandig aan de slag gaan en tools gebruiken die je leuk lijkt of waar je nog niet eerder mee gewerkt hebt. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in lagen, 2 of meer foto's samenvoegen tot een nieuw geheel.

Het komt er op neer dat je in deze bewerkingsopdracht je gemaakte beelden krachtiger maakt, en zo toegespitster naar voren brengt wat je met je beelden uit wilt drukken.

 

Datum : Zaterdag 7 juni van 14.30 uur tot 17.00 uur

Locatie : Studio Oostrum (onderdeel van Zinaaz), Nederpeltstraat 45, 2552 HD Den Haag (vrij parkeren aan de Margaretha van Hennebergerweg).

Kosten : € 50,- voor 1 workshop per persoon (je kunt dit bedrag contant betalen op de dag van de workshop)

 

Neem mee :

- je camera (uitsluitend spiegelreflex)

- eventueel een macrolens of voorzetfilters die vergroten

- neem de bijbehorende handleiding mee van je camera

- je laptop en de bijbehorende elektrische kabel

- kabeltje om je foto’s te uploaden vanaf je camera

- een opgeladen accu (eventueel een 2e)

- een lege, geformatteerde geheugenkaart

- maar vooral: je nieuwsgierigste blik!

 

 

Het Stilleven, binnen en buiten

Stillevens zijn (soms) bestudeerde opstellingen van levenloze voorwerpen.  Deze kunnen met zorg samengesteld worden of per toeval worden aangetroffen. Overal   om je heen zijn stillevens: op straat, in huis, op een strand enz. Het prettige van      een stilleven is, dat je alle de tijd hebt om het beeld te fotograferen.

Een stilleven wordt interessant door de combinatie van voorwerpen, de ordening, het weglaten, het verhaal wat verteld wordt en de belichting. Soms kom je het   gewoon tegen, maar je kunt het ook zelf creëren.

Streven naar eenvoud, ook wanneer je met meerdere voorwerpen tegelijk aan de slag gaat, is een groot goed. Je neemt zelf een of meer voorwerpen mee (niet groter dan   30 cm) die jij aantrekkelijk vindt of die qua vorm, kleur, uitstraling geschikt zijn om mee te werken. Een eenvoudige steen of een oud theekopje kan al een heel mooi stilleven opleveren.

Je gaat op 2 manieren met je ‘stilleven’ aan de slag. Eerst worden foto’s gemaakt met natuurlijk licht, dat kan binnen zijn in de buurt van ramen maar je kan ook buiten waar je een geschikte plek zoekt voor je object(en) en daar je mooie foto’s   gaat maken.

 In het 2e deel van de workshop ga je stillevens van je object(en) in de studio fotograferen met kunstlicht. Je leert over camerapositie, diafragma, scherp stellen     en belichting. Met eenvoudige achtergronden, kleine lampjes en reflectoren ga je     aan het werk om van jouw voorwerp een spannende opname te maken. Daarbij kun je denken aan het gebruiken van 1 of meer lichtbronnen, 2 of meer verschillende soorten lichtbronnen die qua lichtsterkte, kleur of vorm kunnen verschillen. Ook kun je spelen met deels licht doorlatende maskers, licht wat door voorgevormde openingen heen op je onderwerp valt en je beeld kan versterken. Ook het experimenteren met sluitertijd kan leuke dingen opleveren.

 Daarnaast kun je met relatief kleine objecten een andere dimensie scheppen door deze ogenschijnlijk groter te laten lijken. Dit kan door enkele aanpassingen te bewerkstelligen. Natuurlijk licht is prachtig, maar in de studio heb je het voordeel dat je niet afhankelijk bent van het ondergaan van de zon. Je hebt altijd licht tot je beschikking en bent volledig de baas over datgene wat er met je beeld gebeurt.

 

Datum: Zaterdag 21 juni van 14.30 uur tot 17.00 uur

Locatie: Studio Oostrum (onderdeel van Zinaaz), Nederpeltstraat 45, 2552 HD Den Haag        (vrij parkeren aan de Margaretha van Hennebergerweg).

Kosten : € 50,- voor 1 workshop per persoon

(je kunt dit bedrag contant betalen op de dag van de workshop)

 

Neem mee:

- je camera (uitsluitend spiegelreflex)

- eventueel een macrolens of voorzetfilters die vergroten

- neem de bijbehorende handleiding mee van je camera

- je laptop en de bijbehorende elektrische kabel

- kabeltje om je foto’s te uploaden vanaf je camera

- een opgeladen accu (eventueel een 2e)

- een lege, geformatteerde geheugenkaart

- maar vooral: je nieuwsgierigste blik!

– een aantal voorwerpen niet groter dan 30 cm